0722 737 715
Str. Diamantului 166, Bl 1, Bragadiru, jud Ilfov
 

 
10/28/2012
Cum aleg cainele potrivit
Vet smokie iti trimite pe e-mail, in fiecare luna, un rezumat al celor mai importante lucruri in derulare

In sfarsit te-ai hotarat ca vrei un caine drept animal de companie. Fie ca mergi la un crescator sau la un adapost de animale, e important sa ai in vedere cateva informatii inainte de a aduce acasa un caine.

Primul pas: informeaza-te!

Internetul e plin de siteuri si bloguri dedicate anunturilor crescatorilor si persoanelor care vor sa adopte animale. Daca nu te intereseaza rasa cainelui, iti recomandam sa adopti un caine oferit de o fundatie care se ocupa cu plasarea animalelor fara stapan. Aceste fundatii au persoane specializate care iti pot oferi sfaturi bune legate de ingrijirea cainilor adoptati, iti pot spune care este planul de vaccinare al cainelui, medicamentele de care ar avea nevoie si asa mai departe.

Daca te-ai hotarat deja ce caine de rasa iti doresti, contacteaza crescatorii din zona ta si cere sa vezi neaparat parintii puiului (inclusiv carnetele de sanatate ale acestora), conditiile in care cresc micutii si viziteaza intreaga crescatorie. Daca toti cainii par sanatosi, vioi si ingrijiti, inseamna ca si puiutul pe care il vei achizitiona e sanatos si vioi.

Sa spunem ca te-ai decis sa cumperi un caine. Acest lucru poate fi inceputul unor ani frumosi, pe masura dezvoltarii unei legaturi speciale intre om si caine, legatura ce poate depasi si cele mai mari asteptari. Cu toate acestea, pentru a avea cea mai buna relatie cu cainele tau, trebuie sa analizezi o serie de factori

1. Rasa potrivita pentru tine

Exista o rasa pe care ti-o doresti de mult timp sau esti nehotarat in alegerea cainelui? In oricare dintre cazuri ar trebui sa te documentezi putin pentru a fi sigur ca alegi cainele potrivit pentru tine si familia ta. Avantajul alegerii unui caine de rasa este cunoasterea aproximativa a taliei, blanii, metodelor de ingrijire necesare si a temperamentului. Faptul ca stii cum va arata catelul tau cand va fi adult sau cum trebuie ingrijit, sunt cativa factori decisivi in alegerea cainelui.

2. Iti poti asuma responsabilitatea cresterii unui caine?

Cumpararea unui caine este ca si cum ai cumpara orice altceva: cu cat stii mai multe despre ce cumperi, cu atat mai bine. Acest sfat se aplica tuturor aspectelor legate de achizitionarea unui caine, de la alegerea rasei pana la alegerea locului de achizitionare. Noi iti recomandam sa investesti timp in documentare inainte de cumparare. Tine minte: cainii nu sunt jucarii de care te poti descotorosi dupa ce te-ai plictisit.

Consulta carti de specialitate de la biblioteca sau cauta pe internet informatii despre cele mai bune rase de caini pentru familii (mai ales daca ai copii), cei mai buni caini pentru apartament sau pentru curte si abia apoi cauta crescatorul potrivit. Apoi, cauta informatii despre acel crescator si vezi daca alti cumparatori au fost multumiti sau nu de cainii oferiti.

Daca pur si simplu vrei sa adopti un caine, e suficient sa vizitezi centrul de adoptii caini din localitatea ta sau cel mai apropiat de tine si sa-l iei acasa pe cel care corespunde cerintelor tale. Vrei un caine mic? Un caine adult? O catelusa sau un caine? Raspunde-ti la aceste intrebari si abia apoi viziteaza centrul de adoptii!

E foarte important sa te gandesti la ceea ce are nevoie si ceea ce tu ii poti oferi. Daca locuiesti intr-un apartament de 30 de metri patrati si iti place cainele Collie, e mai bine sa astepti pana cand vei avea suficient spatiu pentru acest caine. Un Chihuahua sau un Bichon ar putea trai intr-un spatiu mai mic, dar un caine de talie mare s-ar simti izolat. Iar daca programul tau de munca e foarte incarcat si nu-ti poti face timp pentru a-l scoate la plimbare macar de 3 ori pe zi, renunta la gandul de a-ti cumpara un caine!

Poti opta pentru un Golden Retriever, un Boxer sau un Bullterrier daca locuiesti la curte. Acesti caini au nevoie de spatiu de miscare, de persoane dispuse sa le dedice mult timp jocurilor si dresajului canin.

3. Selectarea unui crescator

Cumpara catelul de la un crescator responsabil si respectat, interesat de progresul canisei sale. Verifica daca respectivul crescator este afiliat unei organizatii chinologice de renume, precum Asociatia Chinologica Romana sau chiar Fédération Cynologique Internationale (Federatia Chinologica Internationala).

Dupa ce ai ales un crescator, studiaza-l si roaga-l sa iti arate cel putin unul dintre parintii (femela sau masculul) puiutului. Fii atent la cum interactioneaza cainii cu crescatorul, daca sunt prietenosi si sociabili sau stau retrasi si asa mai departe. Un crescator responsabil te va studia, incercand sa gaseasca puilor cel mai bun camin.

4. Cat costa un catel?

Atunci cand cumperi un catel, nu te gandi la ce afacere vei face si gandeste-te la avantajele de a avea un animal de casa. Pretul de achizitie al catelului nu este singurul pe care trebuie sa il iei in considerare. Trebuie sa fii constient de faptul ca puiul pe care il aduci acasa va avea nevoie de ingrijire adecvata, cum ar fi vaccinurile anuale, mancare speciala, un colier de identificare, boluri pentru hrana si apa si o lesa. Evalueaza-ti bugetul si gandeste-te daca intr-adevar iti permiti un caine. A fi stapan de caine = Responsabilitate. Fa-ti timp pentru a raspunde la aceste intrebari si ia o decizie inteleapta, de care tu si cainele tau va veti bucura. Nu exista nicio indoiala ca un catelus este un animalut haios si dragut, dar in acelasi timp este si o responsabilitate.

5. Ingrijirea cainelui tau

Toti cainii trebuie ingrijiti zi de zi, acest lucru cuprinzand o dieta adecvata, exercitii, ingrijire si controlul unui veterinar. Se gasesc multe ghiduri excelente care dezvolta aceste aspecte ale ingrijirii unui caine. Nu incerca sa fi propriul tau veterinar! Toti cainii trebuie examinati in mod regulat de catre un doctor veterinar si vaccinati impotriva bolilor canine majore.

6. Cainele si vecinii tai

Toti detinatorii de caini trebuie sa fie constienti de responsabilitatile lor fata de vecini, atat cei care locuiesc in imediata apropiere, cat si fata de intreaga comunitate. Cainele, in ciuda relaxarii pe care ti-o ofera, poate fi un stres pentru vecinii tai daca nu este dresat. Tine minte, latratul excesiv poate fi enervant! Aminteste-ti mereu sa tii cainele in lesa sau intr-o curte ingradita cand exersezi cu el si nu uita sa cureti mereu dupa cainele tau.

7. Disciplina pentru toata lumea

O modalitate de a-ti face animalul de companie un bun vecin este cea a exercitiilor de disciplina. Un caine care nu a fost dresat este o problema pentru oricine, inclusiv pentru stapan. Nimic nu este mai frustrant decat sa incerci sa prinzi un caine care nu vine la chemarea ta. Un caine bine dresat nu este o placere numai pentru tine, ci este un beneficiu pentru toata comunitatea canina. Un patruped ascultator este rezultatul dorintei stapanului de a lucra in mod regulat cu animalul. Se fac cursuri de disciplina aproape peste tot. Timpul dedicat antrenarii cainelui este timp pierdut cu folos.

Sfaturi utile in achizitionarea unui catelus

Fie ca mergi la un crescator, fie la un adapost de animale, trebuie sa fii pregatit sa intrebi cate ceva despre catelul sau cainele pe care speri sa il iei. Iata cateva intrebari de acest gen:

•            Care sunt probleme de sanatate ce pot aparea la acest caine?

•            Cat de mare va creste?

•            La ce varsta devine adult?

•            Cat de posesiv este cainele? Cat de des trebuie periat si imbaiat?

•            Cum se intelege cu alte animale?

•            Cat timp poate fi lasat singur acasa?

•            Cata miscare necesita pe zi?

•            Cum a fost dresat si la ce comenzi raspunde mai bine?

Persoana de contact ar trebui sa iti raspunda la toate aceste intrebari si s-ar putea ca la randul sau sa te intrebe anumite lucruri legate de familia si de stilul tau de viata. Daca o persoana nu iti raspunde la aceste curiozitati sau nu prezinta interes fata de viata pe care o va avea animalul dupa ce paraseste canisa, iti recomandam sa mai cauti si in alta parte. Un crescator responsabil sau un ingrijitor pasionat este interesat in a face cea mai buna potrivire intre stapani si cainii pe care ii au in grija. Acesta este genul de persoana de care ai nevoie cand esti pe punctul de a deveni stapanul unui caine.

Sursa: www.egirl.ro