0722 737 715
Str. Diamantului 166, Bl 1, Bragadiru, jud Ilfov
 

 
11/27/2012
Imi doresc o pisicuta. Ce rasa sa aleg?
Vet smokie iti trimite pe e-mail, in fiecare luna, un rezumat al celor mai importante lucruri in derulare

Pisicile se bucura de cea mai mai mare simpatie in societatea civilizata contemporana, situandu-se in capul listei cu animalele de companie cele mai agreate si cautate. Acest lucru se datoreaza faptului ca sunt independente, empatice si pentru ca nu exista alt anihilator de soareci decat pisica. Acest animal pare sa fi fost croit special pentru bratele omului, unde isi gaseste cel mai adesea culcusul. Gratia si eleganta sa este fara pereche, iar jocul sau si ghidusiile pe care le face, ii distreaza in aceeasi masura pe copii si pe varstnici. Mai presus de acestea, felinele sunt perfecte: impresionante, linistitoare, lingusitoare, torc discret pe sub mustati. Aceste calitati deosebite sunt semnificative pentru aproape toate rasele de pisici de casa. Cum sa restrangi sfera pentru a gasi pisica potrivita? Aici doar gusturile tale pot decide. O alegere proasta poate sa duca la imposibilitatea stabilirii unei relatii, asa cum se doreste intre animal si stapan. Asemenea urmari pot fi prevenite si inlaturate daca inainte de a cumpara pisica, te documentezi foarte bine.

Blana lunga sau blana scurta?

Alegerea multor cumparatori este conditionata de cat de des trebuie periata felina. Este de la sine inteles ca o pisica al carei par este mai lung, trebuie periata mai des. Stapanii unor asemenea pisici afirma ca pieptanatul este linistitor pentru mustacioasa, pe cand stapanii celor cu par scurt se bucura de intretinerea usoara, ce nu cere atentie deosebita si "nu se pierde timp". Daca pentru tine naparlirea e o problema, este mai bine sa iti aduci acasa o pisica ce are blana lunga. Fiecare felina naparleste, dar parul celor cu fir scurt se imprima mai bine in tapiterii, covoare, haine si se curata mult mai greu, in timp ce parul mai lung este mult mai usor de curatat.

De rasa ori pisica obisnuita?

Din multimea de pisici, una mai frumoasa ca alta, in culori si modele variate, care asteapta un stapan, fiecare si-o va gasi pe cea care corespunde gusturilor sale. Exista zeci de rase de pisici, fiecare cu un standard bine stabilit. Aceste standarde sunt de fapt cartile de vizita ale pisicutelor, oferind date asupra felului in care se va dezvolta animalul, marimea la care va ajunge la varsta matura, aspectul exterior, tot ceea ce trebuie sa stii despre evolutia sa ulterioara. Nu sunt de neglijat informatiile despre capacitatea de miscare, temperamentul sau gradul de sociabilitate al pisicii tale.

Avantajul achizitionarii unei pisici fara pedigree este pretul redus al acesteia si facilitatea cu care se poate gasi spre cumparare. In zilele noastre, ziarele si siteurile online sunt pline de anunturi de adoptii si donatii pisici.

Temperamentul pisicii

Temperamentul, in cea mai mare parte, se mosteneste. Daca iti cumpari o pisica de rasa, este bine sa ii studiezi de la inceput temperamentul. Este indicat sa o urmaresti cum se comporta in prezenta parintilor sai. Stai mai mult timp de vorba cu vanzatorul, observa relatia puiului cu parintii: cum se joaca, cat este de indrazneata micuta felina etc.

Daca iti cumperi o pisica fara pedigree, poti sa ii determini temperamentul dupa doua criterii:

- pisici cu oase tari (de ex. pisica persana) si

- pisici cu picioare lungi, delicate, cu pas fin si elegant (de ex. pisica Burmeza).

Orice alta rasa se situeaza undeva intre acestea doua. Ca temperament, cele cu picioare mai scurte sunt de regula mai putin active, mai comode si mai linistite, iar cele cu picioare lungi sunt mai curioase, mai vioaie, mai neastamparate.

Pui sau pisica adulta?

Puii sunt dragalasi, cuceresc inimi rapid, dar necesita mai multa ingrijire decat adultii. Sunt persoane care au convingerea ca este mai bine sa se stabileasca relatii cu animalele inca de cand acestea sunt pui, deoarece asa pot fi mai usor deprinse cu niste cerinte pe care gazda doreste sa le impuna. In acest fel animalul creste fara sa cunoasca stresul adaptabilitatii.

Una sau mai multe pisici?

Animale destul de mici ca marime, pisicile pot sa fie crescute destul de usor, chiar si intr-un apartament, astfel incat multe familii pot sa-si satisfaca dorinta de a avea o felina. Este posibil ca unul dintre copii sa fie mai linstit si si-ar dori o pisicuta pe post de papusica, in timp ce altul vrea o mustacioasa pe care sa o poata fugari mereu. Mama isi doreste o companie linistita, tata vrea una "vorbareata", obraznica, tupeista. Deci, mai multe pisicute pot satisface mai multe pretentii, iar intre ele se vor simti foarte bine, nu se vor plictisi si nu ii vor plictisi pe cei din jur.

Sursa: www.animalutul.ro