0722 737 715
Str. Diamantului 166, Bl 1, Bragadiru, jud Ilfov
 

 
01/29/2014
insuficienta hepatica
Vet smokie iti trimite pe e-mail, in fiecare luna, un rezumat al celor mai importante lucruri in derulare

Insuficienta hepatica este o afectiune, cronica sau acuta, caracterizata prin incapacitatea ficatului de a-si exercita in mod normal functiile sintetice si metabolice, ca parte fiziologica normala. Deoarece este o afectiune cu potential letal, insuficienta hepatica necesita ingrijire medicala de urgenta.

Exista 2 forme de insuficienta hepatica:

  • Forma acuta. Se instaleaza in cateva zile sau saptamani, iar in prima faza este dificil de indentificat si de tratat. Animalutul este brusc abatut, are febra, prezinta tulburari digestive (varsatui, diaree rebela) si se deshidrateaza. Sufera uneori de icter. Formele acute pot fi de origine infectioasa, dar si toxica (otravire cu plumb) sau inflamatorie, ca urmare a unei colite sau pancreatite acute.

  • Forma cronica. Se instaleaza dupa o lunga perioada de timp - luni, ani. Simptomele sunt variabile se remarca: cresterea cantitatii de lichide ingerate si a cantitatii de urina emisa, tulburari digestive cronice, icter si ascita (acumulare de lichid in cavitatea abdominala). Formele cronice pot proveni din inflamatii (hepatite), ciroza, tumori hepatice sau chiar anomalii anatomice.

Semnele clinice:

Primele semne si simptome in caz de insuficienta hepatica sunt comune altor afectiuni, din acest motiv insuficienta hepatica este dificil de diagnosticat in fazele incipiente. Printre simptome se regasesc:
- starile de greata, voma
- apetit alimentar scazut;
- oboseala
- diaree.

Pe masura ce insuficienta hepatica progreseaza, simptomele devin tot mai grave si necesita ingrijire medicala de urgenta. Printre aceste simptome se regasesc:
- icter
- hemoragie usoara;
- abdomen umflat;
- encefalopatie hepatica (confuzie, agitatie, apraxie);
- somnolenta;
- coma.


Ca ingrijire, exista doua tipuri de tratament. Cel al formelor acute este urgent si consta in perfuzarea animalului pentru rehidratare, antispastice pentru anularea durerii. Cel al formelor cronice este simptomatic (antivomitive, antidiareice, antiinflamatorii) si dietetic.

 
ponturi
1
Sterilizarea unei pisici ii poate prelungi viata cu 2 sau 3 ani.
2
O pisica poate sari de cinci ori mai mult decat inaltimea sa.
3
Utilizarea de oua crude in dieta animalului poate cauza dermatita. E mai bine sa le eviti.
4
Hamsterului pitic ii plac la nebunie bananele uscate. Cumpara-i, vei gasi la pet shop.
Gabriela Bota
Iata ca s-a implinit un an de cand am salvat aceasta frumoasa si minunata lupoaica.De fapt Maya a gasit-o si m-a dus la ea.M-a ajutat foarte mult si dna dr Raluca Florea ,un medic si un om extraordinar si vreau sa-i multumesc di...