0722 737 715
Str. Diamantului 166, Bl 1, Bragadiru, jud Ilfov
 

 
11/26/2012
Urinarea in locuri nepermise
Vet smokie iti trimite pe e-mail, in fiecare luna, un rezumat al celor mai importante lucruri in derulare

Aceasta problema reprezinta cel mai deranjant comportament al animalelor de companie, mai ales ca poate avea ca rezultat distrugerea anumitor zone din locuinta si mirosul neplacut.

Marcarea cu urina si defecarea in locuri nepermise sunt intalnite mai frecvent la cainii de sex masculin si motani, iar cauzele pot fi:

1. Lacune in educatia animalului

Animalul se educa prin respectarea unui program strict. Tebuie dus sa-si faca nevoile dupa ce mananca, dupa ce se joaca sau imediat dupa trezire.

Cand face unde trebuie va fi recompensat imediat, nu abia atunci cand intra in casa, pentru a intelege ca asta va doriti de la el. Cand apar accidentele, nu il certati dupa ce face, pentru ca e prea tarziu. Incercati sa-l surprindeti atunci cand face si sa-l intrerupeti, fara sa-l speriati, si sa-l duceti repede la locul dorit.

2. Probleme medicale

Infectiile urinare si parazitii interni sunt probleme care pot conduce la acest comportament. De asemenea, femelele in apropierea perioadei de calduri pot urina mai frecvent. Problemele medicale sunt insotite de dureri in timpul urinarii, urinare in picatura, prezenta sangelui in urina, lingerea insistenta a regiunii genitale etc.

3. Stresul si frica

Atunci cand sunt foarte emotionate sau stresate, animalele pot urina involutar.

4. Anxietatea de separare

Sunt animale care, atunci cand raman singure un timp mai indelungat, fac anumite lucruri in semn de protest, iar urinarea si defecarea se numara printre ele.

5. Marcarea teritoriului

Cainii si motanii castrati marcheaza intr-un numar mult mai mic decat animalele necastrare.

Metode de prevenire:

Castrarea - poate preveni dezvoltarea acestui comportament. Uneori chiar si cu castrare, animalul poate continua cu acest comportament, care a devenit obisnuinta;

Surprinderea in momentul actiunii - urmariti-l si surprindenti-l exact cand face si corectati-l. Poate invata repede din asta;

Curatati riguros locurile unde si-a facut nevoile;

Recompensarea comportamentului adecvat (atunci cand face afara);

Stabilirea si respectarea unui program strict;

Deveniti dumneavoastra “conducatorul haitei”. Animalele care marcheaza teritorul sunt dominante, astfel dumnavoastra trebuie sa va revendicati obiectele. Animalele trebuie sa fie ultimele in ordinea ierarhica din casa: ultimele care mananca, jucaria dupa terminarea jocului trebuie sa ramana la dumneavoastra etc.

Foto: Penin-Stock-Free-Images-&-Dreamstime-Stock-Photos

 
ponturi
1
Sterilizarea unei pisici ii poate prelungi viata cu 2 sau 3 ani.
2
O pisica poate sari de cinci ori mai mult decat inaltimea sa.
3
Utilizarea de oua crude in dieta animalului poate cauza dermatita. E mai bine sa le eviti.
4
Hamsterului pitic ii plac la nebunie bananele uscate. Cumpara-i, vei gasi la pet shop.
Gabriela Bota
Iata ca s-a implinit un an de cand am salvat aceasta frumoasa si minunata lupoaica.De fapt Maya a gasit-o si m-a dus la ea.M-a ajutat foarte mult si dna dr Raluca Florea ,un medic si un om extraordinar si vreau sa-i multumesc di...