0722 737 715
Str. Diamantului 166, Bl 1, Bragadiru, jud Ilfov
 

 
03/04/2014
Noi virusi felini identificati la pisicile domestice si salbatice
Vet smokie iti trimite pe e-mail, in fiecare luna, un rezumat al celor mai importante lucruri in derulare

Cercetatorii Americani descopera noi virusi, care sunt producatori de cancer la feline.

Oamenii de stiinta spun ca noii virusi descoperiti ar putea fi in legatura cu cancerul pisicilor domestice.

O familie noua de virusi cauzatoare de cancer au fost identificati pentru prima oara in randul populatiilor de pisici salbatice si domestice în SUA.

Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Colorado (CSU) afirma ca aceasta descoperire ridica semne de intrebare in ceea ce priveste posibilitatea ca acesti virusi provocatori de cancer s-ar putea transmite si intre diferitele specii de feline salbatice si domestice.

Oamenii de stiinta au testat aproape 300 de probe de sange de la bobcats,lei de munte si pisicile domestice, potrivit unui studiu publicat in versiunea on-line a Jurnal-lui de virusologie (Journal of Virology).

Ecologistii au recoltat probe de sange de la bobcats si lei de munte impreuna cu CSU, in timp ce adaposturile de animale din SUA au recoltat probe biologice de la pisicile domestice. Probele de sange proveneau din statele Florida, Colorado şi California.

Cercetatorii au afirmat ca au identificat noi gamma-herpesvirusi in toate cele trei specii de feline. Desi inca nu se cunoaste modul de transmitere a virusului descoperit, omul de stiinta Ryan Troyer de la CSU a declarat ca transmiterea acestui virus ar fi posibila in timpul bataliilor accidentale dintre pisicile salbatice precum si intre cele salbatice cu cele domestice.

Virusurile identificate se refera la acele herpes-virusuri, care pot provoca limfom-ul şi sarcomul Kaposi la oameni, mai cu seama la cei cu HIV-SIDA sau cei imunosupresati.

Nu se stie inca sigur daca acesti virusi noi descoperiti la pisici au legatura directa sau nu cu unele boli ale pisicilor salbatice si/sau domestice, dar asocierea dintre gamma herpes-virus si alte boli deja indica o posibilitate ridicata.

Sursa:http://mrcvs.co.uk/ , http://www.infoveterinar.com